Winter vraagt om extra aandacht

De winter is in volle gang en dus kan een beetje extra aandacht voor uw huis ter voorbereiding geen kwaad. Vorst is onverbiddelijk voor waterleidingen en een dikke laag sneeuw weegt zwaar op een afdakje. En houd de plantjes en vissen in de gaten. Die zijn niet altijd even goed bestand tegen winterkou.

Waterleidingen en kranen

Check of er geen waterleidingen of buizen in de gevarenzone liggen. Sluit buitenkranen daarom af en probeer een extra laag isolatie aan te brengen op kwetsbare waterleidingen. Bevroren leidingen zijn niet alleen vervelend, ze kunnen bovendien barsten. Als het daarna weer gaat dooien levert dat vervelende lekkages op. Veeg sneeuw regelmatig van bijvoorbeeld afdakjes, om te voorkomen dat het te zwaar gaat drukken.

Check je verwarmingssysteem

Loop uw verwarmingssysteem na op lekkages, hoe minimaal ook. In de winter zonder warmte zitten, is absoluut geen pretje. Laat bij twijfel een expert komen. Zorg bovendien dat uw cv-ketel op orde is. Heeft u een open haard? Veeg dan op tijd uw schoorsteen. Is dit niet gebeurd en er breekt een schoorsteenbrand uit, dan bent u vrijwel nooit verzekerd voor de schade.

Goed verzekerd?

Over verzekeringen gesproken: wie de polisvoorwaarden van zijn aan het huis gerelateerde verzekeringen niet kent, zou deze eens moeten bekijken. Hoe is uw huis verzekerd tegen stormschade? Of waterschade? Veel verzekeringen dekken bijvoorbeeld wel vervolgschade na lekkages, maar niet als de waterschade ontstaat als gevolg van hoge waterstand op straat (‘als het water via de drempel binnenkomt’, zoals het soms wordt omschreven). Controleer, vooral om lekkages tegen te gaan, of er geen bladeren meer in de dakgoot liggen. Dit voorkomt dat het water over de rand slaat.

Rondom het huis

Check uw sloten en buitenverlichting, want het is vroeger donker en dat nodigt inbrekers uit tot meer activiteit. Laat ook binnen ‘s avonds licht branden. Doe dit bijvoorbeeld met behulp van een timer en gebruik spaarlampen. Dan blijven de stroomkosten beperkt. En zet, wanneer u thuis bent, de ramen minimaal een half uurtje per dag open om de lucht te ventileren. Let ook op of eventuele ventilatieroosters hun werk doen.

Tot slot: haal planten, vissen én aardewerk potten die niet tegen vorst kunnen naar binnen en houdt het gras iets langer dan normaal. Dit beschermt tegen de kou. En geeft de vogels af en toe iets extra’s. Zo komen ook die gemakkelijker de winter door en kunnen ze in de lente weer gezellig fluiten.