Positievere kijk op woningmarkt

We zijn weer een beetje positiever over de woningmarkt. Dit blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator. Er zijn nog wel wat hobbels te nemen, maar het optimisme lijkt weer terug.

Een weg te gaan

De marktindicator van de Vereniging Eigen Huis (VEH) peilt maandelijks het vertrouwen van de consument in de woningmarkt. De waarde varieert van nul tot tweehonderd, waarbij honderd een ‘neutrale stemming’ vertegenwoordigd, aldus de vereniging. Dat ze in juli spreken over ‘licht positief’, komt omdat de indicator bleef steken bij 101. Dat lijkt weinig om nu meteen een gat in de lucht te springen, maar het is wel voor het eerst sinds januari dit jaar dat de indicator de honderd overstijgt. In maart en april was 99 nog het hoogst haalbare. Vorig jaar tekende juli voor 105, in 2016 was dat 120. Er is dus nog een weg te gaan.

Toenemend vertrouwen

Het vertrouwen neemt volgens VEH met name toe onder mensen die al een koophuis hebben. Starters op de woningmarkt en huurders denken iets somberder. In december 2018 vond 47 procent van de ondervraagden het geen goed verhuismoment, in juli is dit al gedaald naar veertig procent. Het vertrouwen neemt dus toe en steeds meer mensen spelen met de gedachte hun woning te verkopen.

Goede vooruitzichten

Dat niet iedereen het een topmoment vindt om te verhuizen, heeft volgens het onderzoek vooral te maken met de beperkte keuze in het woningaanbod en de hoge huizenprijzen. Dat we met z’n allen toch iets optimistischer zijn geworden, heeft weer te maken met de verder gedaalde hypotheekrente en de vooruitzichten op een blijvend laag renteniveau.

Is dit het moment om te verkopen        

Ben jij benieuwd of het  voor jou  een gunstig moment is om te verkopen, vraag dan ons e-book aan via: www.isdithetmomentomteverkopen.nl Uiteraard ben je ook altijd van harte welkom bij ons op kantoor om de mogelijkheden door te spreken.